Ιστορία / Δράση

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΞΟΧΗΣ 

Η Παιδική Εξοχή είναι το αρχαιότερο φιλανθρωπικό σωματείο της Λάρνακας. Ιδρύθηκε το 1933 όταν η Κύπρος μαστιζόταν από τη φτώχεια και τη φυματίωση. Τότε, τέσσερις κυρίες της Λάρνακας, οι αείμνηστες Ελένη Πούρτζη, Ολβία Ευρυβιάδη, Λώρα Σταυρινίδη και Χαρίκλεια Πετρακίδη αποφάσισαν, με τη βοήθεια φιλάνθρωπων συμπολιτών μας, να στείλουν 80 άπορα και ασθενικά παιδιά μέχρι 12 χρόνων στην εξοχή. Έτσι ξεκίνησε η Παιδική Εξοχή, με κύριο σκοπό της τότε την εξασφάλιση καλής διατροφής και καθαρού αέρα στα άπορα ασθενικά παιδιά αλλά και την οικονομική και ηθική στήριξη τους. 

Για πολλά χρόνια ο αείμνηστος Δημήτριος Ν. Δημητρίου υπήρξε ο κυριότερος χρηματοδότης της Παιδικής Εξοχής, στους πόρους της οποίας προστέθηκε και το κληροδότημα της αείμνηστης Ευανθίας Πιερίδη κατά το 1938. Τα πρώτα χρόνια τα παιδιά φιλοξενούνταν μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας στο Ζαννέττειο Περίπτερο Λάρνακας, αργότερα δε σε σχολικά κτίρια διαφόρων χωριών κάτω από την επίβλεψη εθελοντών δασκάλων και μελών της Παιδικής Εξοχής. Με τα χρόνια, άλλοι πόροι για την εξοχή αυτή των παιδιών προέρχονταν από τη διοργάνωση εράνων, εισφορές από εκτιμητές του έργου της Παιδικής Εξοχής, αλλά κυρίως από τη σκληρή δουλειά των Κυριών οι οποίες έφτιαχναν ωραιότατα λινά κεντήματα τα οποία διέθεταν προς πώληση κατά τη διάρκεια του μεγάλου πανηγυριού του Κατακλυσμού. Από τα έσοδα αυτά κατάφερε η Παιδική Εξοχή το 1961 να κτίσει και να εξοπλίσει Στέγη για τη φιλοξενία παιδιών στα Πυργά, κοντά στο Σταυροβούνι, σε κρατική γη που παραχώρησε δωρεάν ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ' εκτιμώντας τους σκοπούς και τη δράση του Σωματείου μας. 

Το 1964 το κτίριο επιτάχθηκε από την Εθνική Φρουρά με ενοίκιο και από τότε μέχρι πριν ένα χρόνο χρησιμοποιούσαμε, σε συνεργασία με το Τάγμα Οδοιπόρων της Αγάπης, άλλη Στέγη στα Πυργά, Τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας, που παραχωρήθηκε από την Κυβέρνηση.

Από το 1981, μετά την Τουρκική εισβολή, διευρύνθηκαν οι σκοποί της Παιδικής Εξοχής και επεκτάθηκαν οι δραστηριότητες της σε διάφορους τομείς και με διάφορους τρόπους, όπως η οικονομική ενίσχυση/παροχή τροφίμων σε τακτά χρονικά διαστήματα, δίδακτρα για εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, ξένων γλωσσών κ.α., υποτροφίες για μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης, οικονομική βοήθεια για θεραπεία παιδιών, ασφάλεια ζωής για ορφανά παιδιά κ.ά.

Ζωή Μούσκου (διασκευή)


Με το βελόνι και την κλωστή...

Μάτια ζωντανά. Μάτια κουρασμένα κάτω από τα γυαλιά. Μάτια που σκύβουν γεμάτα αγάπη και φαντασία πάνω στον καμβά το λινό δημιουργώντας με την κλωστή. Τα χέρια που το πρωί κρατούν το νοικοκυριό και όλες τις δουλειές του σπιτιού βρίσκουν ελεύθερη ώρα ακόμη και το βράδυ κάτω από το φως δουλεύουν, κεντούν ακατάπαυστα. Πότε την προίκα που τους έχουν παραγγείλει για την κόρη που παντρεύεται και πότε το κέντημα που θα στολίσει το σπίτι κάποιας κυράς. Κεντούν συνεχώς, πουλούν τα κεντήματα τους και με το βελόνι, μαζεύουν σιγά-σιγά τα λεφτά που θα γίνουν το οίκημα της Παιδικής Εξοχής στα Πυργά. Αυτή ήταν η αρχή της Παιδικής Εξοχής πριν 70 χρόνια.

Η γιορτή του Κατακλυσμού τις βρίσκει στο δρόμο νια τον καθιερωμένο έρανο τους που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η Μητρόπολη, που στάθηκε πάντα αρωγός στο έργο της Παιδικής Εξοχής, τους παραχωρεί ένα μέρος στην άκρη του παλιού Sun Hall όπου εκθέτουν και πουλούν τα κεντήματα τους στους Λαρνακείς και ξένους που επισκέπτονται την περίφημη Γιορτή του Κατακλυσμού στη Λάρνακα. Ποτέ δεν κουράζονται. Για 70 χρόνια δουλεύουν ασταμάτητα για το σκοπό που έχουν τάξει στη ζωή τους και που είναι η βοήθεια των παιδιών με κάθε μέσο.

Οι καιροί άλλαξαν, τα κεντήματα αντικατέστησαν ελλες εκδηλώσεις, αλλά για τον ίδιο πάντα σκοπό. Το παιδί. Η προσπάθεια να δώσουν γέλιο, χαρά στα λυπημένα παιδικά χείλη είναι σκοπός τους. Οι επισκέψεις σε φτωχές οικογένειες τακτικές. Είναι έτοιμες να τρέξουν ανά πάσα στιγμή /ια κάθε βοήθεια, μικρή ή μεγάλη. Αυτό γίνεται για χρόνια. Χωρίς τυμπανοκρουσίες. Μόνο με την αγάπη που έχουν ως λάβαρο και αρχή τους. Αυτές είναι οι Κυρίες της Παιδικής Εξοχής.

Μάρω Γεωργιάδου

ΠΟΡΟΙ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΞΟΧΗΣ

Οι πόροι της Παιδικής Εξοχής προέρχονται από συνδρομές, χορηγίες από φιλάνθρωπους συμπολίτες μας, εισφορές από κηδείες, από τον ετήσιο έρανο μας, πώληση λαχείων, καθώς και από διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνουμε.